Zupa ziemniaczana z boczkiem

Zupa ziemniaczana z boczkiem
> 3-4 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: patusia5
Szybka i sycąca zupa o pięknym zapachu wędzonki.

Składniki

  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 60 dkg zimniaków
  • 1,5l bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, łyżeczka majeranku
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchy garnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy 4 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Cebulę, marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do boczku. Całość zeszklić, stale mieszając. Wlewamy bulion, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Polecam!

Komentarze do przepisu (5)

karolciaa 17 czerwca 2011
Piękne zdjęci i fajna zupka :)
babciaaneczka 18 czerwca 2011
Bardzo smacznie się ogląda zdjęcie i czyta ten przepis. który nie wymaga wiele pracy i komponentów, a zupka... Czytaj całość »
Bardzo smacznie się ogląda zdjęcie i czyta ten przepis. który nie wymaga wiele pracy i komponentów, a zupka będzie
bardzo pyszna. Do ulubionych.
kuchcik2 22 czerwca 2011
Dziękuję za świetny pomysł. Szczególnie teraz, w okresie młodych warzyw bardzo kusząca propozycja.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 60 dkg zimniaków
  • 1,5l bulionu (mięsnego lub warzywnego)
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, łyżeczka majeranku
  • Natka pietruszki
Składniki