Zupa ze swieżych grzybów

Przepis dnia 2020-09-24
Zupa ze swieżych grzybów
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: srk76
Lasy pełne grzybów. Zupa grzybowa ze świeżych podgrzybków i prawdziwków podana z kaszą bulgur to jedna z lepszych jesiennych zup.

Składniki

  • grzyby świeże - 60 dag prawdziwka lub podgrzybka
  • śmietana do zup 30% - 100ml
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - kawałek
  • natka pietruszki - pęczek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • liść laurowy
  • porcja rosołowa (drób lub wołowina)
  • kasza bulgur
  • masło

Przygotowanie

  1. Porcję rosołową (drób lub wołowina) zalewamy zimną wodą i gotujemy aż przestaną się tworzyć zaburzyny.

  2. Wtedy dodajemy pokrojone w kawałki grzyby przesmażone na maśle z solą, pieprzem i rozmarynem. Dodajemy seler i korzeń pietruszki. Marchew kroimy w kostkę lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Dodajemy ją do wywaru. Liście laurowe i kilka ziarenek angielskiego ziela doskonale się nadają do grzybowej zupy. Doprawiamy całość solą i pieprzem. Gotujemy zupę na wolnym ogniu.

  3. Gdy grzyby zmiękną, a dom wypełni się ich przepysznym aromatem dodajemy do zupy zahartowaną śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

  4. Gotujemy kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zupę możemy też podać na przykład z makaronem.

    Przepisy na inne pyszne zupy znajdziecie na naszym blogu. Link pod wpisem.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 22 września
Świetne
ErJot 22 września
Apetyczna:) Niestety wokół mnie same maślaczki:(
Pyszna zupka, gratuluje przepisu dnia :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • grzyby świeże - 60 dag prawdziwka lub podgrzybka
  • śmietana do zup 30% - 100ml
  • marchew - 2 sztuki
  • pietruszka - 1 sztuka
  • seler - kawałek
  • natka pietruszki - pęczek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • liść laurowy
  • porcja rosołowa (drób lub wołowina)
  • kasza bulgur
  • masło
Składniki