Zupa ze świeżego szczawiu:

Zupa ze świeżego szczawiu:
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
To jedna z ulubionych zup ale warunkiem jest przesmażenie szczawiu na maśle i dopiero wtedy dodanie go do zupy.

Składniki

  • 2 litry bulionu warzywnego (nie rosołu)
  • 2-3 duże ziemniaki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny ( jeśli zupa nie byłaby odpowiednio kwaśna)
  • 80 g masła
  • 3 duże garście świeżego szczawiu
  • śmietana wg uznania (u mnie szklanka )
  • 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie

  1. Ugotować wywar warzywny: ( kawałek selera, pasternaka, pół pora ).
    Wywar przelać przez sito (warzywa można wykorzystać np. do sałatki). Wstawić na mały ogień. Dodać pokrojone ziemniaki . Gotować do miękkości.
    Szczaw dokładnie przebrać, odciąć ogonki , umyć pod bieżącą wodą i posiekać. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić pokrojony szczaw i krótko przesmażyć-tylko tyle, by szczaw zmienił barwę i zmiękł. Dodać razem z masłem do wywaru. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli zupa nie będzie dostatecznie kwaśna, można dodać sok z cytryny. Zmiksować.
    Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo , przekrojonym na cztery części.
    Przed samym podaniem, dodać śmietanę.

Składniki
  • 2 litry bulionu warzywnego (nie rosołu)
  • 2-3 duże ziemniaki
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny ( jeśli zupa nie byłaby odpowiednio kwaśna)
  • 80 g masła
  • 3 duże garście świeżego szczawiu
  • śmietana wg uznania (u mnie szklanka )
  • 4 jajka ugotowane na twardo
Składniki