Zupa z zielonej soczewicy

Zupa z zielonej soczewicy
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Lulinka
Nie wiedzialam jak sie zabarac za soczewicę i postanowiłam zrobić zupę która jak dla mnie jest prosta i nawet nawet smaczna

Składniki

  • Włoszczyzna
  • szklanka soczewicy
  • kurkuma,
  • curry
  • Koperek
  • papryka mielona słodka
  • kostka warzywna

Przygotowanie

  1. Soczewicę wypłukać szklankę ugotować w 2 szklankach wody. Zakończzyć gotowanie gdy wsiąknie całą wodę.
    W odobnym garnuszku: dodac włoszczyznę (średnią) marchewk jednak conajmniej 3. wody dać równo z warzywami. Gotować pod przyktyciem, dodać kostę warzywną (ja miałam bio które zakupiłam na targu ) dałam 2 sztuki.
    Gdy wywar będziegotowy wyjąć warzywka marchwekę pokroić drobniej doddać spowrotem, dodac soczewię. Chwilę gotować po czym dodać: pół łyżeczki kurkumy, pół curyy i tyle samo papryki. Następnie: odlać pól szklanki wywaru i rozprowadzić pól jogurtu naturalnego. Dolać do zupy. Nasam koniec dodać pęczek kopru.

    Wiem że popularne jest blendowanie zupy z soczewicą ja jednak tego nie robię gdyż taka konsystecja jest dla mnie smaczniejsza.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 14 czerwca 2015
bardzo smakowita zupka :)
Składniki
  • Włoszczyzna
  • szklanka soczewicy
  • kurkuma,
  • curry
  • Koperek
  • papryka mielona słodka
  • kostka warzywna
Składniki