Zupa z zacierką.

Zupa z zacierką.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Z racji tego że nie lubię wyrzucać jedzenia, a zostało mi rosołu ponieważ gotuję tylko dla trzech osób, wymyśliłam zupkę można powiedzieć smak z dzieciństwa.

Składniki

  • 1 litr rosołu (z dnia poprzedniego, z lodówki),
  • 0,5 litra przegotowanej wody,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • kawałek pora część biała,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 6 łyżek mąki,
  • 2 jajka,
  • 6-8 ziemniaków.

Przygotowanie

  1. Z lodówki wyjąć rosół (u mnie była aż galareta), dodać przegotowaną wodę, marchew pokrojoną w kółeczka oraz pokrojony por i zagotować.

  2. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu aby rosół nie zmętniał do miękkości ziemniaków.

  3. W międzyczasie do głębokiego talerza dodać mąkę i jajka z opisu,

  4. Wyrobić widelcem ciasto.

  5. Gdy ziemniaki są już miękkie na widelec brać mały kawałek wyrobionego ciasta

  6. I kłaść na gotującą się zupę,doprawić solą do smaku i gotować jeszcze na wolnym ogniu około 20 minut do miękkości zacierek.

  7. Na sam koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki

  8. I zagotować.

  9. Zupa wyszła przepyszna.

Składniki
  • 1 litr rosołu (z dnia poprzedniego, z lodówki),
  • 0,5 litra przegotowanej wody,
  • 2 średniej wielkości marchewki,
  • kawałek pora część biała,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 6 łyżek mąki,
  • 2 jajka,
  • 6-8 ziemniaków.
Składniki