Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z Vichy"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 25
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 16
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 16
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 16
Składniki
Pewnego upalnego lata przypomniał sobie, że w dzieciństwie jadł zupę ziemniaczano-porową swojej mamy. Wtedy schładzał ją zimnym mlekiem.
Ugotował szybko taką samą zupę, tylko mleko zastąpił śmietaną. Podał dyrektorowi Ritza, który uznał ją za arcydzieło kulinarne. Tak powstał Vichyssoise – nazwany tak na cześć Vichy, sąsiadującego z Montmarault, gdzie urodził się Diat.
Przepis: pory pokrój w cienkie talarki. Stop masło w dużym garnku, wrzuć pory i duś, aż zmiękną. Dodaj ziemniaki, podduś przez chwilę razem. Wlej bulion i dopraw solą. Ugotuj do miękkości. Ostudź, po czym dokładnie zmiksuj (zupę możesz także przetrzeć przez sitko).
Do zupy dodaj następnie śmietanę, dopraw pieprzem, solą. Wstaw zupę do lodówki na kilka godzin. Gotową podaj z kleksem śmietany oraz udekorowaną odrobiną posiekanego cienkiego szczypiorku.
Zupę stworzył Francuz, Louis Diat, szef kuchni nowojorskiego hotelu Ritz-Carlton na początku XX wieku.Restauracja hotelu Ritz-Carlton, Nowy JorkŹródło: Świat kobiety