Zupa z soczewicy

Przepis dnia 2012-12-12
Zupa z soczewicy
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
przystępne
Sycąca i rozgrzewająca zupa na jesienne i zimowe popołudnia

Składniki

  • 20 dkg czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1l bulionu
  • 1 puszka pomidorów lub 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
  • 1 łyżka oleju
  • kolendra, proszek chilli, sólm, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na łyżce oleju. Dołożyć pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć jeszcze 3-4 minuty. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia.

  2. wsypać soczewicę i pokrojoną w kostkę marchewkę. Gotować około 15 minut. Dodać pomidory i gotować jeszcze 15 minut.

  3. Gdy soczewica będzie gotowa, a zupa mocno gęsta, dodać do smaku kolendrę i chilli, blenderem zmiksować na gładki krem. Doprawić solą i pieprzem, podawać z odrobiną gęstej kwaśnej śmietany.

  4. Smacznego:)

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 09 grudnia 2012
Zupa z soczewicy to coś pysznego,robię też taką tylko trochę inaczej,pozdrawiam:) 5
Kocurekwkuchni 09 grudnia 2012
Dziękuję Maudie! Smacznej niedzieli!:)
Nukleon 09 grudnia 2012
Bardzo lubię soczewicę .Do ulubionych.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 20 dkg czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1l bulionu
  • 1 puszka pomidorów lub 3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
  • 1 łyżka oleju
  • kolendra, proszek chilli, sólm, pieprz
Składniki