Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: madziak
Gdy pogoda za oknem nie nastraja optymistycznie ta zupka z pewnością poprawi nam humor :)

Składniki

  • czerwona soczewica, 3/4 szklanki
  • marchewka, pietruszka, kawałek selera
  • cebula, 1
  • czosnek, 3-4 zabki
  • 2-3 dojrzałe pomidory/ puszka pomidorów
  • sól, pieprz, oregano, majeranek, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, szczypta cukru
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu winnego
  • ew, kostka rosołowa

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać zimną wodą, odstawić na godzinę.

  2. W garnku zagotować litr, półtora wody, wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, obrane warzywa,ew. kostkę rosolową, gotować 10 minut.

  3. Następnie dołożyć namoczoną soczewicę, gotować 10-15 minut.

  4. Na łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek i cebulkę, dołożyć sparzone, obrane ze skórki, pokrojone pomidory, dusić 10 minut.

  5. Do garnka z soczewicą dodać, pomidory uduszone z czosnkiem i cebulą, gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, oregano, szczyptą cukru, octem winnym.

  6. Zupka jest na tyle gęsta, że nie potrzeba dodatków typu, ziemniak czy makaron. Świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa.

Komentarze do przepisu (13)

Jagoda50 28 lipca 2010
Fajny przepis.
wioleta333 28 lipca 2010
z soczewicy jeszcze zupki nie jadłam warto zrobić bo wygląda smacznie....
magdaniel 28 lipca 2010
zjadlabym teraz taka zupe !
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • czerwona soczewica, 3/4 szklanki
  • marchewka, pietruszka, kawałek selera
  • cebula, 1
  • czosnek, 3-4 zabki
  • 2-3 dojrzałe pomidory/ puszka pomidorów
  • sól, pieprz, oregano, majeranek, 2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, szczypta cukru
  • łyżka oliwy
  • łyżka octu winnego
  • ew, kostka rosołowa
Składniki