Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Gęsta i aromatyczna zupa z dyni i soczewicy, z czerwoną pastą curry i mleczkiem kokosowym

Składniki

  • 2 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ( 3 cm)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 liście limonki kaffir ( można pominąć)
  • ok 700 g obranej dyni (mozna użyć batata)
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • sól
  • natka pietruszki/kolendry do posypania

Przygotowanie

  1. Cebule pokroić, czosnek posiekać, imbir zetrzeć.
    Dynię pokroić w drobną kostkę.
    W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i imbir, smażyć ok 10 minut, dodać pastę curry, wymieszać i jeszcze chwilę smażyć.

  2. Dodać dynię, wymieszać, zalać litrem wody, dodać liście limonki. Gotować 10 minut, dodać wypłukaną soczewicę, gotować 15 minut, dodać pomidory i mleko kokosowe, gotować kolejne 10 minut.


  3. Zupę częściowo zmiksować, ale nie całkowicie, żeby były kawałki.
    Dodać limonkę, sos sojowy, cukier, sos rybny, doprawić solą.
    Podawać kolendrą/natką pietruszki.

Składniki
  • 2 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru ( 3 cm)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 2 liście limonki kaffir ( można pominąć)
  • ok 700 g obranej dyni (mozna użyć batata)
  • 2/3 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • sok z połowy limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • sól
  • natka pietruszki/kolendry do posypania
Składniki