Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Zupa wegetariańska z zielonej soczewicy z nutą bazylii.

Składniki

  • Zielona soczewica 0,5 szklanki
  • Marchewka 1 szt.
  • Seler nieduży kawałek, około 5 dkg
  • Ziemniaki około 40 dkg
  • Sok pomidorowy 200 ml
  • Natka pietruszki 2-3 gałązki
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

  1. Soczewicę zalać letnią wodą i pozostawić przez około 1 godzinę do namoczenia. Po tym czasie wodę odlać, dodać do soczewicy około 0,5 litra świeżej wody i gotować, aż ziarna będą miękkie.

  2. Marchewkę i seler obrać pokroić na kawałki, natkę poszatkować. Tak przygotowane warzywa dodać do gotującej się soczewicy wraz z solą i zielem angielskim.

  3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do gotującej się zupy, kiedy pozostałe warzywa będą jeszcze lekko twarde. Gotować całość aż do uzyskania odpowiedniej miękkości składników. Na końcu doprawić pieprzem i bazylią.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 31 sierpnia 2019
Uwielbiam zupkę z soczewicy.Mam u siebie w przepisach również tylko,że troszkę inaczej przyrządzoną :) Twoja... Czytaj całość »
Uwielbiam zupkę z soczewicy.Mam u siebie w przepisach również tylko,że troszkę inaczej przyrządzoną :) Twoja brzmi bardzo smakowicie:)))
Składniki
  • Zielona soczewica 0,5 szklanki
  • Marchewka 1 szt.
  • Seler nieduży kawałek, około 5 dkg
  • Ziemniaki około 40 dkg
  • Sok pomidorowy 200 ml
  • Natka pietruszki 2-3 gałązki
  • Ziele angielskie 3 szt.
  • Bazylia suszona 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz świeżo mielony
Składniki