Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z soczewicy"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 163
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 185
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 63
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 163
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 185
Składniki
Soczewicę umyj, namocz przez noc w 3 l wody i zagotuj następnego dnia. Po pół godz. gotowania zdejmij szumowiny, dodaj wszystkie przyprawy (bez majeranku) i gotuj na wolnym ogniu jeszcze co najmniej ok. 15 min.
W tym czasie zetrzyj marchewkę na tarce o średnich oczkach, a cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj marchewkę, wymieszaj i smaż, aż się zarumieni. Wtedy dodaj przecier pomidorowy.
Warzywa chwilę podduś, a następnie przełóż do garnka z soczewicą. Gotuj zupę jeszcze kilka minut.
Na koniec dopraw ją majerankiem i podawaj z kromką chleba.
<strong>1,30 zł 280 kcal</strong>Źródło: Telemax