Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z soczewicy"
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 23
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 51
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1877
Pysznie i zdrowo - kolorowa sałatka z kuskusem perłowym. Bardzo sycąca i konk...
Odsłon: 23
Gulasz z królika w śmietanie, zapiekany pod ciastem francuskim. Można przygot...
Odsłon: 51
Pistacjowiec bez pieczenia to kwintesencja słodkiej przyjemności, która zachw...
Odsłon: 1877
Składniki
Zalej soczewicę taką ilością wody, żeby była całkowicie zakryta. Zostaw na noc do namoknięcia. Pokrój boczek w kostkę i zrumień w rondlu. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklij. Dodaj soczewicę (razem z wodą, w której się moczyła), obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę, liść laurowy i posiekany lubczyk.
Wlej wywar i doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejsz temperaturę i gotuj na bardzo małym ogniu przez 50-60 minut. Dopraw solą i pieprzem dopiero pod koniec gotowania (w przeciwnym wypadku soczewica nie zmięknie). Na 10 minut przed końcem gotowania włóż do zupy parówki, aby się podgrzały. Przed podaniem dopraw octem balsamicznym.
czas przygotowania: ok. 80 minut, dla 4-6 osóbŹródło: Olivia