Zupa z roszponki

Zupa z roszponki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Pyszna i zdrowa zupa roszponkowa z prażonymi pestkami słonecznika.

Składniki

  • roszponka 150 g
  • 2-3 większe ziemniaki
  • 3-4 szalotki
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • bulion warzywny ok. 750 ml
  • sól, pieprz do smaku
  • prażone pestki słónecznika

Przygotowanie

  1. Roszponkę pozbawić korzonków.
    Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni.
    Pokrojone w niezbyt drobną kostkę szalotki zeszklić na oleju.
    Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i zalać bulionem.
    Gotować ok. 15 minut. Ziemniak powinien być miękki.
    Dodać listki roszponki i gotować ok.2 minuty.
    Całość zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Zupę podajemy posypaną pestkami słonecznika.

Komentarze do przepisu (7)

Nevermore 01 czerwca
... idę dalej ;)
slodkisentyment 02 czerwca
super kolor :) A po niej włosy będą jak u Roszponki ;) To ja poproszę :)
Docherro 02 czerwca
Samo zrowie,pycha:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • roszponka 150 g
  • 2-3 większe ziemniaki
  • 3-4 szalotki
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • bulion warzywny ok. 750 ml
  • sól, pieprz do smaku
  • prażone pestki słónecznika
Składniki