Zupa z pora

Zupa z pora
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Jesienna zupa z porem i jarzynami.

Składniki

  • Pory duże 3 szt.
  • Marchewka duża 1 szt.
  • Seler 1/4 szt.
  • Pietruszka średniej wielkości 1/2 szt.
  • Masło 3 łyżki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

  1. Z porów odciąć twarde białe końcówki, usunąć twarde zielone wierzchnie liście, przekroić je wzdłuż na pół i umyć dokładnie pod bieżącą wodą, zwracając uwagę na piasek nagromadzony pomiędzy liśćmi.

  2. Umyte pory pokroić na paski o szerokości do 1 cm.

  3. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

  4. W rondlu rozgrzać masło, dodać pora oraz jarzyny i dusić pod przykryciem do miękkości. Miękkie jarzyny można zmiksować, choć nie jest to konieczne.

  5. Dodać sól i pieprz do smaku, uzupełnić 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia i gotowe!

  6. Zupę można podawać z serem żółtym oraz grzankami.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 15 października 2020
Pyszotka:)
Maudie 16 października 2020
Pyszności! I hipopotamek śliczny :)
ekspresjawkuchni 18 października 2020
Bardzo dziękuję, ja też go lubię ;)
Składniki
  • Pory duże 3 szt.
  • Marchewka duża 1 szt.
  • Seler 1/4 szt.
  • Pietruszka średniej wielkości 1/2 szt.
  • Masło 3 łyżki
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
Składniki