Zupa z pomidorów i pomarańczy

Zupa z pomidorów i pomarańczy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Fajne połączenie.

Składniki

  • 800 g dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • marchewka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • półtora pomarańczy
  • łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie

  1. Z pomidorów usunąłem twarde trzpienie , jeden pomidor odłożyłem.
    Pozostałe sparzyłem i obrałem ze skórki. Pomidory zmiksowałem.
    Cebulę i czosnek smażyłem wraz z marchwią przez 2 minuty.
    Dodałem zmiksowane pomidory, gotowałem wszystko 3 minuty.
    Dodałem 1/8 l wody , ponownie zagotowałem. Dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem, aż marchew była miękka.
    Jedną pomarańczę dokładnie umyłem, odkroiłem kawałek skórki, pokroiłem ją w cienkie paski. Z pomarańczy wycisnąłem sok, który dodałem do zupy. Połówkę pomarańczy obrałem, usunąłem z niej białej skórki. Ostrym nożem wyciąłem cząstki miąższu. Odłożonego pomidora pokroiłem w kostkę.
    Zupę rozlałem na talerze, posypałem kawałkami pomarańczy i pomidorów oraz pietruszką i skórką pomarańczową..

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 18 stycznia
Ciekawe połączenie,brzmi pysznie :)
Składniki
  • 800 g dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • ząbek czosnku
  • marchewka
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • łyżeeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
  • półtora pomarańczy
  • łyżka posiekanej pietruszki
Składniki