Zupa z pieczonych ziemniaków i bazylii.

Zupa z pieczonych ziemniaków i bazylii.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Danie różni się w smaku od zwykłej zupy-krem.Pieczone ziemniaki nadają specyficzny smak .

Składniki

  • 500gr.obranych ziemniaków,cebula,2 ząbki czosnku,200ml. kremówki,
  • 4 łyżki żółtego sera[startego na drobne wiórki],2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 garści świeżej bazylii,mielona gałka muszkatołowa,pieprz,sól,2 łyżki
  • oleju,2 łyżki masła,żółtko.

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przekroić na pół,wymieszać z olejem i piec w 200 stopniach do miękkości.Upieczone rozkroić i wyjąć miękki środek aby uzyskać 150gr. ,rozgnieść widelcem.Resztę wraz ze spieczonymi skórkami odłożyć.Do rozgniecionych ziemniaków dodać żółtko,mąkę,starty ser,doprawić gałką muszkatołową i solą.Zagnieść gładkie ciasto,utoczyć cienkie waleczki[o średnicy około,półtora centymetra],lekko spłaszczyć,pokroić na małe kluseczki.Odłożyć w chłodne miejsce.

  2. Masło rozpuścić,zeszklić na nim posiekaną cebulę i czosnek,dodać odłożone ziemniaki i smażyć przez 2 minuty.Wlać bulion i gotować przez 10 minut,dodać bazylię,całość zmiksować blenderem.Wlać kremówkę,dodać 1/4 łyżeczki gałki muszkatolowej.W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

  3. W garnku zagotować wodę,posolić.Wrzucić przygotowane kluseczki,gotować na niewielkim ogniu przez 3 minuty o momenty wyplynięcia na powierzchnię.Kluseczki odcedzić i dodać do zupy.

Składniki
  • 500gr.obranych ziemniaków,cebula,2 ząbki czosnku,200ml. kremówki,
  • 4 łyżki żółtego sera[startego na drobne wiórki],2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 garści świeżej bazylii,mielona gałka muszkatołowa,pieprz,sól,2 łyżki
  • oleju,2 łyżki masła,żółtko.
Składniki