Zupa z pieczonych warzyw z lanymi kluseczkami i zrumienionym boczkiem:

Zupa z pieczonych warzyw z lanymi kluseczkami i zrumienionym boczkiem:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: helenapon
Zupa z upieczonych wcześniej warzyw sprawia, że smak jest o wiele bogatszy . Polecam.

Składniki

  • 3 marchewki
  • 1 pora
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 małej dyni
  • 4 łyżki oleju lun sklarowanego masła
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 4 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów)
  • 2 serki topione o smaku śmietankowym -tzw. "trójkąciki"
  • 2 całe jajka + 4 łyżki mąki na lane kluseczki
  • 1/2 litra śmietanki 30%
  • 4 ziemniaki ugotowane osobno
  • 30 dag chudego boczku

Przygotowanie


  1. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim pokrojone warzywa.Oprószyć solą i pieprzem. Skropić olejem.
    Piec w 200 stopniach przez 30 minut,


    Boczek pociąć w "zapałkę" i mocno zrumienić. Odsączyć z tłuszczu i odstawić.
    W osobnym garnku zagotować bulion. Dodać upieczone warzywa i gotować do miękkości.
    Dołożyć ugotowane wcześniej ziemniaki,koncentrat i serki topione. Całość doprowadzić do zagotowania.
    Zmiksować.Ponownie wstawić na kuchenkę.
    Przygotować ciasto na lane kluseczki. Jajka rozmieszać z mąką i odrobiną soli. Wlewać cienką strużką na gotującą się zupę.Wlać słodką śmietanę.
    Na środku talerza z zupą - ułożyć zrumienione paski boczku. Udekorować natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (2)

babcitereskiciasta 28 września 2018
Nadzwyczajna zupa, taką bym zjadła.:)
SlodkoSlodka83 29 września 2018
Smaczna :-)
Składniki
  • 3 marchewki
  • 1 pora
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 małej dyni
  • 4 łyżki oleju lun sklarowanego masła
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • 4 litry bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (można użyć świeżych pomidorów)
  • 2 serki topione o smaku śmietankowym -tzw. "trójkąciki"
  • 2 całe jajka + 4 łyżki mąki na lane kluseczki
  • 1/2 litra śmietanki 30%
  • 4 ziemniaki ugotowane osobno
  • 30 dag chudego boczku
Składniki