Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
Aromatyczna i pyszna zupa z pieczonych pomidorów.

Składniki

  • pomidory malinowe 1 kg
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • bulion warzywny 2 litry
  • miód 1 łyżka
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • sok z cytryny
  • sól
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Ćwiartki pomidorów w skórce ,marchewkę pokrojoną w plastry, czosnek pokrojonym w plasterki, grubo posiekaną białą część pora i cebulę pokrojoną na cząstki wkładamy do naczynia żaroodpornego.
    Warzywa polewamy oliwą i miodem. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 220 C.
    Upieczone warzywa razem z powstałym sokiem łączymy w garnku z połową bulionu warzywnego i solą.
    Zagotowujemy i blendujemy składniki na dość gładką, lekko kremową zupę.
    Gdy jest zbyt gęsta, dolewamy więcej bulionu.
    Ponownie zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą oraz sokiem wyciśniętym z cytryny.
    Gotową zupę posypujemy natką pietruszki.

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 11 grudnia 2020
I to jest właśnie przepis! :-)
Gratuluje...

Ps.Tylko ze ja bez soku z cytryny ,bo nie lubie go w gorących... Czytaj całość »
I to jest właśnie przepis! :-)
Gratuluje...

Ps.Tylko ze ja bez soku z cytryny ,bo nie lubie go w gorących potrawach.
konhambos 14 grudnia 2020
Bardzo fajny przepis, wyobrazam sobie ten cudowny smak.
KORAL 14 grudnia 2020
Dziękuję. Ja prawie zawsze zupy zakwaszam sokiem z cytryny.
Składniki
  • pomidory malinowe 1 kg
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • bulion warzywny 2 litry
  • miód 1 łyżka
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • sok z cytryny
  • sól
  • natka pietruszki
Składniki