Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
O tej porze roku pomidory są wyśmienite, słodki i soczyste. Zupa z nich, to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki

  • 1kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 100 g ryżu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory myjemy, układamy w naczyniu żaroodpornym, zapiekamy 40 min w temperaturze 220°C. Sok z pieczenia przelewamy do miseczki (będzie nam potrzebny). Pomidory studzimy.
    Bulion gotujemy razem z pokrojonymi na talarki, marchewkami (na półtwardo) i sokiem z pieczenia pomidorów, następnie dodajemy ryż (gotujemy do jego miękkości, cały czas mieszając).
    Ostudzone pomidory obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
    Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy pomidory i smażymy razem jeszcze 5 min. Studzimy, miksujemy na gładko, dodajemy do bulionu. Całość zagotowujemy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

Futka 04 września 2015
Świetna i aromatyczna zupka :)
Składniki
  • 1kg pomidorów
  • 2 marchewki
  • 100 g ryżu
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Składniki