Zupa z pieczonych bakłażanów i pomidorów

Zupa z pieczonych bakłażanów i pomidorów
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Prosta i łatwa w wykonaniu, pełna smaku zupa z pieczonych bakłażanów i pomidorów, podana z serową grzanką

Składniki

  • 1 kg pomidorów ( ja użyłam czerwonych i żółtych)
  • 1 duży bakłażan
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczce oregano i bazylii
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • szczypta cukru
  • Pieprz sól
  • 2 szklanki wywaru warzywnego ( albo wody)
  • do podania grzanki z serem

Przygotowanie

  1. Pomidory i bakłażana pokroić w kostkę, cebulę w kawałeczki na drobno. Bakłażany, cebulę i czosnek w misce wymieszać z kilkoma łyżkami oliwy. Ułożyć w formie żaroodpornej razem z pomidorami. Podlać pomidory oliwą. Wszystko posypać suszonymi ziołami. Upiec w temperaturze 180stopni ok 30 minut.

  2. Następnie przełożyć do garnka, zalać wywarem (lub wodą) i podgotować ok 10 minut. Zmiksować, doprawić octem balsamicznym, cukrem, solą i pieprzem. Podawać z grzankami z serem.

Komentarze do przepisu (2)

SlodkoSlodka83 13 października 2019
Pyszna :-)
Dolcevita-in-my-kitchen 22 października 2019
Jaki ciekawy przepis, pycha :)
Składniki
  • 1 kg pomidorów ( ja użyłam czerwonych i żółtych)
  • 1 duży bakłażan
  • cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczce oregano i bazylii
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • szczypta cukru
  • Pieprz sól
  • 2 szklanki wywaru warzywnego ( albo wody)
  • do podania grzanki z serem
Składniki