Zupa z pieczonej dyni z pulpecikami

Zupa z pieczonej dyni z pulpecikami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dzi
Bardzo rozgrzewająca zupa z pieczonej dyni z dodatkiem chilli, imbiru i pomarańczy, podana z delikatnymi klopsikami drobiowymi.Pycha!

Składniki

  • 1 kg dyni, umytej i pokrojonej w grube plastry
  • olej roślinny
  • Sól morska
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
  • 1-2 świeże papryczki chili, bez nasion i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki jogurtu lub śmietany
  • Składniki na pulpeciki:
  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • starta skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego

Przygotowanie

  1. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Na dużej blaszce naoliwionej lub wyłożonej papierem do pieczenia wyłóż równomiernie dynię, skrop od serca oliwą lub olejem roślinnym, posól i posyp imbirem, chili, kminem i łyżką startej skórki pomarańczowej. Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut, do miękkości.

  2. W tym czasie przygotuj klopsiki. W misce wymieszaj mięso jajko, parmezan, skórkę pomarańczową (jeśli używasz) i bułkę tartą. Dopraw solą, dokładnie wymieszaj i uformuj małe klopsiki ( wielkości orzecha włoskiego) i odstaw.

  3. W rondlu zagotuj przygotowany bulion i wrzuć kilka klopsików (nie wszystkie na raz). Początkowo opadną na dno, jednak później wypłyną na powierzchnię. Gotuj każdą partię przez około 5 minut, po czym wyjmij łyżką durszlakową i odstaw do momentu podania.

  4. Wyjmij dynię z piekarnika, przełóż ją do większego rondla i zalej bulionem w którym gotowaliśmy klopsiki. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 5 minut, po czym zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne.

  5. Przełóż zupę do miseczek, włóż po kilka klopsików drobiowych i na koniec wmieszaj trochę jogurtu i posyp szczyptą kminu rzymskiego.

Komentarze do przepisu (2)

renka 29 września 2014
Pięknie podane,talerz prześliczny,nigdy takiej zupy nie próbowała,ale może kiedyś.....
Dzi 29 września 2014
Polecam, szybka, łatwa i pyszna:)
Składniki
  • 1 kg dyni, umytej i pokrojonej w grube plastry
  • olej roślinny
  • Sól morska
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, obranego i startego na tarce
  • 1-2 świeże papryczki chili, bez nasion i pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 4 łyżki jogurtu lub śmietany
  • Składniki na pulpeciki:
  • 250 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • starta skórka z 1 pomarańczy (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
Składniki