Zupa z papryki i rabarbaru

Zupa z papryki i rabarbaru
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Często zapominamy, że rabarbar to warzywo i zwykle jemy go na słodko - w ciastach, deserach i kompotach. Rabarbar to jednak warzywo i warto go wykorzystać do dań o innym smaku. Kremowa zupa z papryką i rabarbarem jest wyjątkowo smaczna i łatwa do przyrządzenia. To danie sprawdza się szczególnie wiosną, gdy rabarbar jest jeszcze bardzo młody i delikatny. Mieszanka papryki, rabarbaru i ogórka jest bardzo aromatyczna, a świeży imbir nadaje jej odpowiedniej ostrości.

Składniki

  • 1 kg żółtej papryki
  • oliwa z oliwek
  • 200 g rabarbaru
  • 30 g świeżego imbiru
  • 150 g cebuli
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 ogórek
  • 1 limonka
  • 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
  • sól, pieprz
  • 30 g masła
  • cukier

Przygotowanie

  1. Papryke wydrazyc w srodku i ulozyc obok siebie na blasze do pieczenia skórka do góry. Pokropic odrobina oliwy z oliwek, piec pod rozgrzanym grillem przez 6-8 minut, az na skórce pojawia sie czarne babelki. Wyjac z piekarnika, przykryc na 10 minut, a nastepnie obrac ze skórki.
    Cwiartki papryki pokroic w poprzek w paski o grubości 0,5 cm i odstawic na nadzienie. Pozostale papryki pokroic na wieksze kawalki.
    Rabarbar obrac ze skórki i pokroic na 3-centymetrowe kawałki.

  2. Imbir i cebule obrac, pokroic w drobna kostke. W garnku rozgrzac oliwe i dusic iimbir i cebule na srednim ogniu. Dodac papryke i kawalki rabarbaru, uzupełnic bulionem warzywnym i gotowac na wolnym ogniu przez 15 minut.

  3. W miedzyczasie obrac ogórka i pokroic obieraczka w cienkie, podluzne plasterki. Wycisnac sok z limonki, wymieszac z olejem z orzechów laskowych i polac plasterki ogórka. Doprawic sola i pieprzem i dokladnie wymieszac. Odstawic na 10 minut.
    Maslo pokroic w kostke. Zupę zmiksowac, przecedzic przez sito i ponownie zmiksowac z kostkami masla az do uzyskania kremowej, lekko spienionej konsystencji. Doprawic sola i cukrem.

  4. Podawac z kawalkami papryki i plasterkami ogórka, polac delikatnie olejem z orzechów laskowych.

Komentarze do przepisu (10)

Dariusz-D 26 maja
A to niespodzianka...
Myślałem ,że w temacie ZUPY , które bardzo lubię jeść i gotować już mnie nic nie... Czytaj całość »
A to niespodzianka...
Myślałem ,że w temacie ZUPY , które bardzo lubię jeść i gotować już mnie nic nie zaskoczy , a jednak :-)
Wspaniała kompozycja smaków. Skąd ten pomysł, zapytam ?
Pawel-Sobol 26 maja
Witam, nie bardzo rozumiem ten fragment, proszę o wyjaśnienie "Cwiartki papryki pokroic w poprzek w paski o... Czytaj całość »
Witam, nie bardzo rozumiem ten fragment, proszę o wyjaśnienie "Cwiartki papryki pokroic w poprzek w paski o grubości 0,5 cm i odstawic na nadzienie. Pozostale papryki pokroic na wieksze kawalki."
fafiatko 26 maja
Ciekawe i nieoczywiste, ale widac, ze smaki grają. Chetnie udalabym sie do Twojej restauracji :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg żółtej papryki
  • oliwa z oliwek
  • 200 g rabarbaru
  • 30 g świeżego imbiru
  • 150 g cebuli
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 ogórek
  • 1 limonka
  • 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
  • sól, pieprz
  • 30 g masła
  • cukier
Składniki