Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z owoców czarnego bzu"
Szybka i smaczna
Odsłon: 14888
Polecam.
Odsłon: 486
Szybka i smaczna
Odsłon: 14888
Polecam.
Odsłon: 486
Składniki
Owoce myjemy, odrywamy od gałązek. Wrzucamy do gotującej się wody, po 15 minutach odcedzamy na sicie. Czysty sok przelewamy do garnka.
Sok z bzu mieszamy z cukrem, szczyptą soli, cynamonem oraz skórką cytrynową i doprowadzamy do wrzenia.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy zimnym winem. Wlewamy do zupy. Chwilkę gotujemy, energicznie mieszając.
Gruszki kroimy w cieniutkie plasterki (do zupy można też dodać inne pokrojone owoce, np. śliwki czy morele), wrzucamy do chłodnika. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku cukrem. Odstawiamy do ochłodzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do każdej porcji.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 102 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 9,2 g/Węglowodany 18 g
<strong>Przepis Hanny Szymkiewicz</strong>Źródło: Rewia