Zupa z młodej kapusty i klopsikami.

Zupa z młodej kapusty i klopsikami.
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna zupa z młodej kapusty i klopsami.

Składniki

  • młoda kapusta 2 szt.
  • ziemniaki 3 szt.
  • marchew 1 szt.
  • mielone mięs wieprzowe 50 dag
  • woda 2,5 l
  • ziele angielskie 4 szt.
  • liść laurowy 3 szt.
  • Natka pietruszki
  • koper
  • 1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • mała łyżeczka płaska czerwonej słodkiej papryki

Przygotowanie

  1. Do garnka z 2,5 litra wody wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew i 1 łyżkę domowej kostki rosołowej. Gdy woda zacznie się gotować wrzucamy do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości ziemniaków.

  2. W między czasie kroimy kapustę i natkę pietruszki i koper oraz z farszu mięsnego formujemy małe klopsy. Gdy ziemniaki są miękkie do garnka wkładamy pokrojoną kapustę, pietruszkę i koper. Mieszamy wszystkie składniki w garnku, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką.

  3. Na wierzch układamy klopsy i przykrywamy garnek, gotujemy na małym ogniu 5 minut i po 5 minutach obracamy na drugą stronę klopsy i gotujemy kolejne 5 minut. Jeszcze raz próbujemy smak zupy i kończymy gotowanie. Jak ktoś lubi, to do wlanej do talerza zupy może dodać łyżkę śmietany.

  4. Smacznego!!!

Składniki
  • młoda kapusta 2 szt.
  • ziemniaki 3 szt.
  • marchew 1 szt.
  • mielone mięs wieprzowe 50 dag
  • woda 2,5 l
  • ziele angielskie 4 szt.
  • liść laurowy 3 szt.
  • Natka pietruszki
  • koper
  • 1 stołowa łyżka domowej kostki rosołowej
  • Sól morska
  • Pieprz ziołowy
  • mała łyżeczka płaska czerwonej słodkiej papryki
Składniki