Zupa z młodej botwinki.

Zupa z młodej botwinki.
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczna,pachnąca koprem, zupa z młodej botwinki.

Składniki

  • pęczek młodej botwinki (najlepiej z małymi buraczkami)
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • ziemniaki młode 3 szt.
  • koper
  • Natka pietruszki
  • jajka kurze 2 szt.
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól
  • sok z cytryny do smaku
  • skrzydełka drobiowe 2 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • śmietana 18 %
  • woda 2 litry

Przygotowanie

  1. Wymyta, pokrojona w kostkę botwinka.

  2. Obrane, wymyte ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy z oczyszczonymi i
    wymytymi skrzydełkami w 2 litrach osolonej wody. Gdy ziemniaki będą
    miękkie do garnka dodajemy wcześniej wymytą i pokrojoną botwinkę razem z buraczkami, liść laurowy, ziele angielskie, włoszczyznę i domową pastę rosołową. Gotujemy do miękkości mięsa i buraczków. Zupę doprawiamy koprem drobno pokrojonym, natką pietruszki, sokiem z cytryny i solą.

  3. Zabielamy śmietaną i jeszcze chwilę (około minuty) gotujemy.

  4. Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem na twardo.

    Smacznego :)

Składniki
  • pęczek młodej botwinki (najlepiej z małymi buraczkami)
  • włoszczyzna suszona 2 łyżki
  • ziemniaki młode 3 szt.
  • koper
  • Natka pietruszki
  • jajka kurze 2 szt.
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
  • Sól
  • sok z cytryny do smaku
  • skrzydełka drobiowe 2 szt.
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • śmietana 18 %
  • woda 2 litry
Składniki