Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Powszechnie wiadomo, że babcie umieją gotować najlepsze zupy. Z pewnością jednak na podium domowych zup znajduje się zupa z leśnych grzybów. Jaki jest sekret zupy z kurek jak u babci? Tajemnicą jest wykorzystanie własnoręcznie zbieranych rano grzybów, dobrej jakości śmietany i domowego bulionu. Jeśli nie wiesz, co zrobić z kurkami, to jest to idealny pomysł na danie z ich wykorzystaniem.
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 30
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 126
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 108
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 106
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 30
Dzisiejsza rybka to morszczuk panierowany i smażony. Rybka przygotowana na p...
Odsłon: 126
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 108
Kruchy spód, duża ilość malin w galaretce, kremowa masa śmietankowa i wieńczą...
Odsłon: 106
Składniki
Grzyby dobrze oczyść ręcznikiem papierowym ze wszelkich pozostałości lasu. Pokrój większe okazy na połówki lub ćwiartki. Mniejsze zostaw. Cebulę obierz i drobno posiekaj, tak samo jak połowę natki pietruszki. Drugą część zioła zostaw do dekoracji zupy.
W garnku roztop masło na średnim ogniu. Dodaj kurki, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Smaż wszystko razem przez ok. 6 minut do odparowania nadmiaru płynu. Zawartość garnka posyp mąką, rozprowadź ją i smaż wszystko przez jeszcze minutę. Następnie stopniowo wlewaj bulion.
Zupę zagotuj na dużym ogniu. Zmniejsz moc palnika i gotuj ją jeszcze przez 20 minut. Danie zdejmij z ognia. Zahartuj śmietanę kilkoma łyżkami gorącej zupy i przelej ją do garnka. Wymieszaj. Zupę z kurek jak u babci przelej do miseczek i posyp pozostałą natką pietruszki. Podawaj na gorąco.