Zupa z kurek

Zupa z kurek
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: amidalla
Ta zupa ma bardzo kurkowy smak, więc jest specjalnie dla miłośnilków kurek:)

Składniki

  • 500 g świeżych kurek
  • 4 pomidory bez skórki
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • kilka gałązek tymianku
  • 150 g sera pleśniowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz, oliwa
  • 1 l wywaru drobiowego lub wołowego

Przygotowanie

  1. Kurki płuczemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i siekamy na desce na kawałki. Białe części dymki i 3 obrane pomidory także siekamy na kawałki. W garnku przesmażamy na oliwie kurki i cebulę, dodajemy posiekane pomidory i gałązki tymianku. Kiedy płyn odparuje, dorzucamy kawałki sera gorgonzola, a kiedy ser się rozpuści dodajemy śmietankę i wywar.

  2. Kiedy całość się zagotuje, zestawiamy z ognia i miksujemy, ale nie na gładko – dobrze jest widzieć kawałki grzybów w zupie. Zupę dalej podgrzewamy i dodajemy posiekany szczypior od dymki, z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i siekamy go drobno, po czym też dodajemy do zupy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i masłem; całość mieszamy.

  3. Wykładamy zupę na talerze, posypując uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni i posiekanym szczypiorem; polewamy kroplami oleju z pestek dyni

Komentarze do przepisu (4)

annawk 04 października 2010
ciekawe połączenie kurek z serem , u nas jeszcze można znaleźć kurki więc z pewnością wypróbuję te pyszności
annawk 26 października 2010
warto było , oj warto:)
Issaf 20 stycznia 2011
super przpis ale nie koniecznie na główną o tej porze roku....
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g świeżych kurek
  • 4 pomidory bez skórki
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 2 łyżeczki oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • kilka gałązek tymianku
  • 150 g sera pleśniowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz, oliwa
  • 1 l wywaru drobiowego lub wołowego
Składniki