Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa z końcówek szparagów to bardzo sycąca potrawa, która z powodzeniem może robić za główne danie. Jest niezwykle aromatyczna i jednocześnie delikatna, z mocno wyczuwalnymi szparagami.
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 252
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 377
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 113
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2184
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 252
Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...
Odsłon: 377
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 113
Przepis dnia
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 2184
Składniki
Porcję rosołową z kurczaka umyj i włóż do dużego garnka. Zalej go wodą, by ta ledwo go przykrywała. Gotuj mięso na małym ogniu przez ok. 30 minut, co jakiś czas zbierając szumowiny. Bulion odcedź, kiedy mięso odda już cały smak. Marchewkę, pietruszkę, pora i selera umyj. Pokrój warzywa w kostkę i dodaj do bulionu. Ziemniaki obierz, także pokrój i przełóż do wywaru. Gotuj całość, aż warzywa będą prawie miękkie.
Od szparagów odetnij zdrewniałe części łodyg. Oddziel pozostałe łodygi od końcówek. Łodygi dodaj do wywaru i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut. Całą zawartość garnka zblenduj na gładki krem. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Zabiel śmietanką.
Odcięte końcówki szparagów podgotuj przez ok. 3 minuty. Chleb pokrój w kostkę. Spryskaj go oliwą i oprósz bazylią. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza na 10 minut.
Ziarna sezamu upraż na suchej patelni przez ok. minutę. Plasterki boczku podsmaż na tej samej patelni bez tłuszczu do uzyskania chrupiących chipsów. Zupę z końcówek szparagów podawaj na ciepło, udekorowane końcówkami, grzankami i połamanymi plasterkami boczku. Całość posyp kilkoma szczyptami sezamu.