Zupa z kolorowych słodkich papryk podana z szaszłykiem z krewetek królewskich

Zupa z kolorowych słodkich papryk podana z szaszłykiem z krewetek królewskich
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Prosta zupa z kolorowej papryki i ryżu podana z szaszłykiem z krewetek wygląda znakomicie i też tak smakuje.

Składniki

  • 3 kolorowe papryki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 100 g ryżu
  • bulion warzywny/drobiowy lub woda
  • 200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
  • natka pietruszki, koperek
  • sól ziołowa
  • pieprz kolorowy
  • roztarte ziele angielskie
  • pół łyżeczki curry
  • liść laurowy
  • na każdą porcję:
  • 6 obranych krewetek królewskich
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki sosu sriracha

Przygotowanie

  1. Na maśle szklimy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy papryki pokrojone w paseczki. Dodajemy curry, ziele angielskie, liść laurowy i sól ziołową. Wsypujemy ryż. Podsmażamy, aż ryż zrobi się szklisty. Zalewamy bulionem. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Do zupy dodajemy śmietanę. Doprowadzamy do zagotowania. Dodajemy posiekaną zieleninę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Krewetki nadziewamy na wykałaczki smarujemy olejem wymieszanym z sosem sriracha. Grillujemy, aż krewetki zmienią kolor.

    Zupę podajemy z szaszłykiem z krewetek.

    Propozycja: Zamiast krewetek zupę można podać z szaszłykiem drobiowym, też będzie dobrze smakować i ładnie wyglądać.

Komentarze do przepisu (1)

KORAL 28 września
Świetna.
Składniki
  • 3 kolorowe papryki
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka masła
  • 100 g ryżu
  • bulion warzywny/drobiowy lub woda
  • 200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
  • natka pietruszki, koperek
  • sól ziołowa
  • pieprz kolorowy
  • roztarte ziele angielskie
  • pół łyżeczki curry
  • liść laurowy
  • na każdą porcję:
  • 6 obranych krewetek królewskich
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pół łyżeczki sosu sriracha
Składniki