Zupa z kolokazji

Zupa z kolokazji
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Al (K)ul (K)As. Egipska zupa z kolokazji/taro i juty warzywnej/ molokheja

Składniki

  • kolokazja/taro- jedna nieduża bulwa
  • molokheja/ juta warzywna- kilka galązek z liścmi lub mrożona
  • Czosnek 6 ząbków
  • sól i chili
  • kumin w proszku
  • oliwa do usmażenia czosnku
  • opcjonalnie kostka rosołowa lub bulion

Przygotowanie

  1. Bulwę taro obrałam i pokroiłam w kostkę jak ziemniaki- ma ciekawą strukturę i jest różowa.

    Oberwałam liście molokheji, umyłam je i poszatkowałam.

    Warzywa wrzuciłam do wody z kostką rosołowa- może być bulion i zaczęłam gotować. Taro gotuje się jak ziemniaki.

    Na oliwie podsmażyłam drobno pokrojony czosnek i chili i dodałam do warzyw.

  2. Po 30 minutach taro będzie kremowe a molokheja puści kleisty sok, który naturalnie zagęści zupę.

    Zupa jest niezwykle zdrowa i smaczna!

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (15)

bozka44 28 września 2018
A z jakiej okazji zrobilas zupke z kolokazji :-))))) ?
Nie jadlam. Polecasz ?
kucharka-amatorka 28 września 2018
Jak widzę, kuchnia egipska Cię pociąga.
babcitereskiciasta 28 września 2018
Jak dla mnie to nowość.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kolokazja/taro- jedna nieduża bulwa
  • molokheja/ juta warzywna- kilka galązek z liścmi lub mrożona
  • Czosnek 6 ząbków
  • sól i chili
  • kumin w proszku
  • oliwa do usmażenia czosnku
  • opcjonalnie kostka rosołowa lub bulion
Składniki