Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zupa z kaszą i kalafiorem"
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1042
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1245
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12628
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1042
Kociołek wiejski, w odróżnieniu od innych przepisów na podobne dania, przygot...
Odsłon: 1245
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 12628
Składniki
Mięso umyj pod bieżącą wodą. Marchewki, pietruszkę oraz selera obierz a następnie umyj. Marchewkę pokrój w półtalarki a pietruszkę i selera w małą kostkę. Kalafior umyj, podziel na różyczki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Natkę opłucz pod bieżącą wodą, posiekaj.
Do dużego garnka wlej 2 litry wody, włóż warzywa, mięso, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego oraz czarnego pieprzu. Gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 30 min aż mięso będzie miękkie. Skrzydełka wyjmij z garnka, a do wywaru dodaj kalafior oraz kaszę gryczaną. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu 20-30 min, od czasu do czasu mieszając, żeby kasza nie przywarła do dna garnka.
W międzyczasie na patelni na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj ją do zupy na 2-3 min przed końcem gotowania. Gdy mięso przestygnie, podziel je na mniejsze kawałki i również dodaj do zupy. Całość dopraw do smaku solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem posyp zupę natką.
<strong>: 70 minut. Porcja: 240 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie