Zupa z kapusty pekińskiej.

Zupa z kapusty pekińskiej.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Co powiecie na pyszną zupkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej ? Powiem wam że zupa jest tak smaczna nie do wyobrażenia smakiem przypomina łagodny kapuśniak ze słodkiej kapusty lecz jednak moim zdaniem i tak smaczniejsza, a dodatek ziemniaków i kaszy sprawia to iż zupa jest bardziej syta. Koniecznie musicie ją wypróbować aby się przekonać.

Składniki

  • 400 g porcji rosołowych drobiowych,
  • 100 g marchwi 1 sztuka,
  • 30 g pora,
  • 1 mały kawałek korzenia selera,
  • 330 g kapusty pekińskiej,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej,
  • 6 ziemniaków,
  • 0,5 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.

Przygotowanie

  1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać opłukane porcje rosołowe, wkroić w dowolne plasterki marchew, korzeń selera oraz por pokrojony drobniej, całość zagotować zdjąć powstałe szumowiny, zmniejszyć ogień i na wolnym gotować do pół miękkości mięsa na porcjach. Gdy mięso jest już podgotowane wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liście laurowe, przyprawę uniwersalną oraz suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków a w trakcie gotowania przygotować kapustę pekińską poszatkować ją na drobno.

  2. Jak już ziemniaki w gotującym się wywarze są dość miękkie dodać przygotowana poszatkowaną kapustę pekińską, zamieszać chwilę pogotować i wsypać na kapustę kaszę jęczmienną. Całość gotować na małym ogniu do miękkości kapusty oraz dodanej kaszy jęczmiennej, można jeszcze według swego smaku doprawić przyprawą uniwersalną.

  3. Gdy w gotującej się zupie kasza jest miękka i klejąca przygotować śmietanę a mianowicie rozprowadzić ją w kubku z cukrem oraz gorącym wywarem z zupy. Tak przygotowaną śmietanę wlać do gotującej się na wolnym ogniu zupy zamieszać i lekko zagotować. Na koniec gotowania dodać natkę pietruszki pokrojoną drobniej świeżą lub mrożoną wsypać majeranek zamieszać i przez chwilkę zagotować.

  4. Ugotowana zupa roznosi zapach i aromat kapuściany po całym domu tak mocno że nie sposób jest się jej oprzeć. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany możną ja pominąć i ugotować zupę bez śmietany. Tak jak zaznaczyłam w opisie zupa z dodatkiem ziemniaków i kaszy jęczmiennej jest bardzo sycąca a dodany majeranek nie powoduje gazów po zjedzeniu zupki.

Komentarze do przepisu (4)

KulinarnaChwila 14 maja
Pyszotka:)
agnes72 14 maja
Dziękuję serdecznie
kuchmariola63 14 maja
Pyszna zupka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400 g porcji rosołowych drobiowych,
  • 100 g marchwi 1 sztuka,
  • 30 g pora,
  • 1 mały kawałek korzenia selera,
  • 330 g kapusty pekińskiej,
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej,
  • 6 ziemniaków,
  • 0,5 łyżki majeranku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 3 łyżki śmietany 18 %,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 małe liście laurowe,
  • 1,5 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej.
Składniki