Zupa z kalafiora.

Zupa z kalafiora.
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smaczna,z dużą ilością witamin, zupa kalafiorowa ugotowana na ćwiartkach z kurczaka.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • kalafior 1 szt.
  • ziemniaki 4 szt.
  • Włoszczyzna
  • natka pietruszki
  • Koperek
  • śmietana 18% do zabielenia
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)

Przygotowanie

  1. W osolonej wodzie gotujemy wymyte, oczyszczone ćwiartki kurczaka. W między czasie obieramy,myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki, przygotowujemy również kalafior. Gdy kawałki kurczaka będą miękkie wykładamy je na talerz a do garnka dodajemy pastę rosołową, ziemniaki i włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy 15 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior do garnka i gotujemy 20 minut. Obieramy ćwiartki kurczaka z mięsa, rozdrabniamy i dodajemy do garnka.

  2. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojony czosnek, drobno pokrojoną natkę pietruszki i koper. Po kilku minutowym gotowaniu zupę zabielamy śmietaną, doprowadzamy do zagotowania się i kończymy gotowanie. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (1)

fafiatko 02 października 2019
Jedna z lepszych zup!
Składniki
  • ćwiartki z kurczaka 2 szt.
  • kalafior 1 szt.
  • ziemniaki 4 szt.
  • Włoszczyzna
  • natka pietruszki
  • Koperek
  • śmietana 18% do zabielenia
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek 2 ząbki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka (lub 1 kostka rosołowa kupna)
Składniki