Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa z fasolką i groszkiem"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 38
Kwiaty czarnego bzu są pełne witamin i substancji odżywczych, które znakomici...
Odsłon: 32
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 69
Składniki
Marchewki obierz, umyj, pokrój w ukośne talarki. Cebulę drobno posiekaj. Fasolkę umyj, usuń końcówki, przekrój na pół. Strąki groszku cukrowego oraz bób opłucz pod bieżącą wodą. Z kiełbasy zdejmij skórkę, a z mięsa uformuj średniej wielkości kulki. Obsmaż je na rumia no na mocno rozgrzanym oleju.
Bób włóż do garnka, wlej wodę, dodaj 1 łyżeczkę cukru oraz soli. Gotuj aż zmięknie (15-20 min). Natychmiast schłodź w lodowatej wodzie, nastę pnie obierz ze skórki. W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju, wrzuć cebulę; mieszając – zeszklij. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę. Mieszając smaż 2-3 min. Wlej gorący bulion, dodaj fasolkę.
Gotuj na małym ogniu 25-30 min aż warzywa zmiękną. Dodaj groszek cukrowy oraz mięsne kulki, całość gotuj jeszcze ok. 5 min. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj ugotowany bób i podgrzewaj jeszcze ok. 2 min. Dodaj śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki.
70 minut. Porcja: 290 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie