Zupa z fasolką

Zupa z fasolką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Aromatyczna, rozgrzewająca zupka z fasolką białą z dodatkiem różnych warzyw to doskonała propozycja na zimne, ponure dni jesienne.

Składniki

  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g fasoli białej w puszce
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego Cząbru
  • 1 kostka warzywna
  • 1 szk. wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ¾ łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

  1. 1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję i smażę na rozgrzanej oliwie w garnku.
    2. Paprykę, myję osuszam, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki i dodaję do cebuli.
    3. Następnie wlewam pomidory z puszki, dodaję przecier pomidorowy, kostkę warzywną i podlewam wodą.
    4. Gotuję piętnaście minut i doprawiam cukrem, majerankiem, wsypuję cząber, sól oraz pieprz.
    5. Na koniec wlewam fasolę odlaną z zalewy i jeszcze dziesięć minut gotuję
    6. Gotowe, podajemy z pieczywem.
    7. Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 11 października
Wszytko super, a zupkę zjadłbym na deser :D
Dolcevita-in-my-kitchen 12 października
Idealna zupka, gesta, pozywna i co najwazniejsze bez miesa!
Składniki
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 400 g pomidorów krojonych w puszce
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 g fasoli białej w puszce
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego Cząbru
  • 1 kostka warzywna
  • 1 szk. wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki majeranku
  • ¾ łyżeczki pieprzu
Składniki