Zupa z dynią i ciecierzycą

Zupa z dynią i ciecierzycą
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Zupa dyniowa z ciecierzycą, z dodatkiem pomidorów i mleczka kokosowego z aromatycznymi przyprawami - mocno rozgrzewająca!

Składniki

  • 1 kg dyni (u mnie hokkaido)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek ( ok 3 cm ) imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy ostrej curry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki albo cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Sól
  • opcjonalnie coś ostrego (np ostra papryka, harissa) do doprawienia
  • kolendra do podania

Przygotowanie

  1. Dynię obrać i pokroić w drobną kostkę.

    Cebulę posiekać, czosnek drobno pokroić. Imbir zetrzeć na tarce.

  2. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulę i przesmażyć 10 minut, dodać czosnek i imbir, przesmażyć minutę, dodać przyprawy, wymieszać, dodać dynię, wymieszać i obtoczyć w przyprawach, zlać wodą i gotować ok 15 minut aż dynia zmięknie.

  3. Dodać pomidory, gotować kolejne 15 minut, następnie zupę zmiksować, ale niedokładnie, niektóre kawałki dyni mogą zostać.

  4. Dodać ciecierzycę i mleczko kokosowe, gotować 10 minut. Doprawić solą, sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem. Można doprawić czymś ostrym w miarę potrzeby. Podawać z kolendrą.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 02 marca
Pyszotka:)
slodkisentyment 03 marca
Super :)
Dariusz-D 26 kwietnia
Zupa super:-)

A wie Pani , że ja np. nie obieram dyni Hokkaido? Skórka wbrew pozorom nie jest twarda i gotuje... Czytaj całość »
Zupa super:-)

A wie Pani , że ja np. nie obieram dyni Hokkaido? Skórka wbrew pozorom nie jest twarda i gotuje się równie szybko jak miąższ...
Składniki
  • 1 kg dyni (u mnie hokkaido)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek ( ok 3 cm ) imbiru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka przyprawy ostrej curry
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • po 1/2 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki albo cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Sól
  • opcjonalnie coś ostrego (np ostra papryka, harissa) do doprawienia
  • kolendra do podania
Składniki