Zupa z dyni w stylu orientalnym

Zupa z dyni w stylu orientalnym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Dynia jest bardzo smacznym warzywem, wiec wykorzystuje kilka tygodni w roku na przygotowanie róznych potraw z pieczonej lub duszonej dyni. Najwieksza popularnoscia cieszy sie jednak zupa z dyni, inna niz te z duza iloscia warzyw. Nasza ulubiona zupy z dyni zawiera owoce, glównie jablka, ale i gruszki lub sliwki, które idealnie kombinuja sie z przyprawami np. imbirem lub cynamonem. W tym roku bylam w eksperymentalnym nastroju i zainspirowana azjatycka kuchnia przyrzadzilam inny rodzaj owocowej zupy dyniowej, tym razem z mango, curry, imbirem i garam masala.

Składniki

  • 1/2 dyni hokkaido
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 mango
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka mango w proszku (amchur)
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki Garam Masala
  • 1 cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • trochę oleju z pestek dyni
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. Do zupy uzywam najczesciej dyni hokkaido ze wzgledu na jej smak, kolor i fakt, ze mozna ja gotowac ze skórka.
    Polówke dyni pokroic na kawalki, marchewki na plastry, cebule w kostke a imbir drobno posiekac. Wszystko podsmazyc na odrobinie oliwy z oliwek, po 3-4 minutach dodac bulion warzywny i gotowac na wolnym ogniu przez około 15-20 minut.

  2. Dodac obrane i pokrojone na kawalki mango, mleko kokosowe, mango w proszku i curry w proszku, nastepnie wszystko zblendowac do uzyskania kremowej masy. Wazne jest, aby proszek mango dodac przed zblendowaniem, inaczej utworza sie bardzo szybko grudki, które nie rozpuszczają się. Zupe doprawic sokiem z cytryny, galka muszkatolowa, garam masala, pieprzem i sola. W zaleznosci od smaku mozna dodać troche więcej curry w proszku i regulowac konsystencje za pomocą bulionu warzywnego lub reszty mleka kokosowego i gotowac jeszcze przez chwile.
    Aby zupa miala zdecydowanie owocowy smak, pokroic drugie mango na male kostki i dodac 1-2 łyzki stolowe bezposrednio do kazdego talerza.
    Pestki dyni uprazyc bez tluszczu.

  3. Podawac zupe z kostkami mango, prażonymi pestkami i drobno posiekana kolendra. Kto lubi, może dodac do smaku olej z pestek dyni.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 02 grudnia 2019
Zupka w pysznym wydaniu :)
fafiatko 02 grudnia 2019
Swietnie doprawiona!
Docherro 02 grudnia 2019
Wspaniała i cudna zupka..pycha..:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1/2 dyni hokkaido
  • 4 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 mango
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 4 łyżki pestek dyni
  • 1 łyżka mango w proszku (amchur)
  • 1 łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki Garam Masala
  • 1 cm świeżego imbiru
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • trochę oleju z pestek dyni
  • oliwa z oliwek
Składniki