Zupa z dyni

Zupa z dyni
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KiniaiSeba
Rozgrzewająca i sycąca zupa z dyni i kurczaka. Wyśmienita na chłodne listopadowe dni.

Składniki

  • 1 mała dynia
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kawałek kłącza imbiru
  • mała czuszka chilli
  • sól
  • pieprz
  • łuskane pestki z dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka liści limonki kafirr (suszone lub mrożone)

Przygotowanie

  1. Obraną i pozbawioną pestek dynię kroję w grubą kostkę. Imbir pozbawiam skórki za pomogą małej łyżeczki i kroje w plastry, chilli pozbawiam pestek i rozdrabniam. Wszystkie te składniki, wraz z kilkoma listkami limonki gotuję do miękkości w bulionie warzywnym. Kurczaka myję i kroję w paseczki a następnie oprószam pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam kurczaka, którego podsmażam na złoto (mięso zamiast smażyć można ugotować).

  2. Kiedy dynia jest już miękka odparowuję nadmiar płynu, wyciągam listki limonki a następnie dodaję mleko kokosowe i wszystko miksuję blenderem na gładką masę. Do zupy - kremu dodaję kurczaka, doprawiam solą i pieprzem. Pestki z dyni prażę na rozgrzanej patelni, trzeba tylko bardzo uważać aby się nie przypaliły. W czasie podawania, już na talerzu, posypuję zupę pestkami i natką pietruszki.

  3. S M A C Z N E G O ! ! !

Składniki
  • 1 mała dynia
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kawałek kłącza imbiru
  • mała czuszka chilli
  • sól
  • pieprz
  • łuskane pestki z dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka liści limonki kafirr (suszone lub mrożone)
Składniki