Zupa z dyni

Zupa z dyni
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Dynia. Jej czas/

Składniki

  • 300 g dyni hokaido
  • 2 cebule
  • 150 g pomidorów
  • 150 g ziemniaków
  • mała puszka zielonego groszku
  • 60 g masła
  • szczypiorek
  • torebka ryżu jaśminowego
  • orzeszki piniowe
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie

  1. Cebulę drobno posiekałem, zeszkliłem w rondlu z 4 dag masła. Dodałem do cebuli pokrojoną dynię. Pokrojone pomidory i ziemniaki podlałem wodą, dusiłem aż były miękkie, przetarłem przez sito, rozprowadziłem wodą, zagotowałem, dodając trochę soli, dodałem 2 dag masła, wymieszałem, dodałem groszek i posiekany szczypiorek.
    Na suchej patelni uprażyłem orzeszki piniowe. Ugotowałem ryż jaśminowy.
    Tak przygotowaną zupę po ostudzeniu zmiksowałem (dodając część uprażonych orzeszków). Połączyłem ją z ryżem, doprawiłem pieprzem i solą, cukrem, cynamonem, posypałem posiekanym szczypiorkiem i uprażonymi orzeszkami.

Komentarze do przepisu (4)

Bellapi 03 października 2016
Pycha, super zupa na takie dni jak dzisiaj w centrum pada :(
ciacho50 03 października 2016
Pyszna i piękna :)
Obserwator 04 października 2016
Dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 300 g dyni hokaido
  • 2 cebule
  • 150 g pomidorów
  • 150 g ziemniaków
  • mała puszka zielonego groszku
  • 60 g masła
  • szczypiorek
  • torebka ryżu jaśminowego
  • orzeszki piniowe
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • szczypta cynamonu
Składniki