Zupa z czosnku niedźwiedziego według Ewy Wachowicz

Zupa z czosnku niedźwiedziego według Ewy Wachowicz
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Przepyszna zupa krem z czosnku niedźwiedziego. Przepis pochodzi z 422 odcinka programu "Ewa gotuje".

Składniki

  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 l bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • sól i pieprz
  • do podania: jajka przepiórcze
  • jogurt grecki

Przygotowanie

  1. W garnku rozgrzać masło. Wrzucić posiekane cebule. Gdy się zeszklą, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać. Po chwili smażenia zalać wywarem. Przykryć i gotować do miękkości.

  2. Czosnek umyć, łodygi odciąć i odłożyć (można zrobić na nich pesto) a liście posiekać i wrzucić do zupy. Po kilku minutach zmiksować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  3. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami przepiórczymi i gęstym jogurtem.

Komentarze do przepisu (1)

kuchmariola63 25 maja
Taka zupka to samo zdrowie :)
Składniki
  • 2 pęczki czosnku niedźwiedziego
  • 2 cebule
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 l bulionu drobiowego lub jarzynowego
  • sól i pieprz
  • do podania: jajka przepiórcze
  • jogurt grecki
Składniki