Zupa z czerwonej soczewicy na gęsto

Zupa z czerwonej soczewicy na gęsto
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Helloł! Jesteście?!? Kochacie grochówkę, taką na styl „wojskowy”? A tak na szybko chcecie przepis, który dorównuje tej grochówie? Wbijajcie i korzystajcie. Smacznie i domowo, przede wszystkim szybko. Walory smakowe, niezapomniane.

Składniki

  • 3 pętka kiełbasy ze świniobicia
  • 250 g boczku wędzonego sudtuiroler speck
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wrzątku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce do jarzyn.

    Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę. Podobnie ziemniaki, choć w nieco większą.

    Czosnek siekamy.

    Warzywa podsmażamy na maśle, dorzucamy soczewicę.

    Całość zalewamy wrzątkiem, dodajemy majeranek. Gotujemy do miękkości soczewicy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 16 lipca
Pyszotka:)
Obserwator 17 lipca
Jak nie przepadam za soczewicą to w tym wydaniu okazała się super smaczna. Polecam.
Puma654 20 lipca
Ta zupa musi być całkiem niezła,chociaż kiełbachy bym do niej nie dodała.Nie wiedziałam co to sudtuiroler... Czytaj całość »
Ta zupa musi być całkiem niezła,chociaż kiełbachy bym do niej nie dodała.Nie wiedziałam co to sudtuiroler speck ,ale teraz wiem.I ta sucha,wędzona szynka zupełnie tu wystarczy.I więcej warzyw.
Składniki
  • 3 pętka kiełbasy ze świniobicia
  • 250 g boczku wędzonego sudtuiroler speck
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wrzątku
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
Składniki