Zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy
> 5-6 os.
> 15 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Maudie
Bardzo aromatyczna i zdrowa zupka

Składniki

Przygotowanie

  1. Przepłukać soczewicę wodą

  2. Włoszczyzna: marchew,pietruszkę,seler myjemy,obieramy i kroimy w kostkę.

  3. Por myjemy i kroimy w półplasterki

  4. Do garnka z ok 1,5 - 2 l wody wrzucamy soczewicę i pokrojone warzywa oprócz pora i gotujemy do miękkości (czerwona soczewica w połówkach mięknie szybko)

  5. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego pora.Mieszamy i dodajemy curry,paprykę,posiekany czosnek.Mieszamy i podsmażamy ok 2 min.Po tym czasie dodajemy zawartość patelni do zupy mieszając.Zupę doprawiamy chili,vegetą lub kostką,pieprzem i dodajemy kminek.Gdy zupa jest gotowa dodajemy puszkę pomidorów,mieszamy.Smacznego.

Komentarze do przepisu (2)

Boschka 07 września 2012
Brzmi smakowicie - wypróbuję ;-)
Konto usunięte 07 września 2012
Nigdy nie jadłam soczewicy więc może czas zacząć bo twoja zupa wygląda apetycznie:-))
Składniki
Składniki