Zupa z czarnej rzepy

Zupa z czarnej rzepy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zupa, którą znalazlam przed laty w gazecie pod nazwą zupa sylwestrowa. Pyszna, kremowa( po zmiksowaniu), lekko ostra od czarnej rzepy. Bardzo smaczna.

Składniki

  • 3 czarne rzepy
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 litry bulionu
  • 1 łyżka masła+ 1 łyżka masła
  • 300 ml śmietany
  • 4 kromki chleba tostowego
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki i czarną rzepę obrać i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę i czosnek, wrzucić ziemniaki i rzepę, posmażyć ciągle mieszając. Zalać rosołkiem i ugotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać sól, pieprz, ulubione przyprawy.

  2. Dodać śmietanę i całość zmiksować. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić chleb i podsmażyć. Zupę wlać do głebokich talerzy i udekorować grzankami. Smacznego :-)
    * w wersji codziennej zupy nie miksujemy, tylko podajemy warzywa w całości i dodajemy ser pokrojony w kostkę i pietruszkę.

Komentarze do przepisu (10)

Maudie 22 stycznia 2018
Bardzo lubię takie ostrawe zupki:)
fafiatko 22 stycznia 2018
smakowicie to wyglada, trzeba sprobowac
kucharka-amatorka 22 stycznia 2018
Nigdy jeszcze takiej zupy nie jadłam. A teraz mam przepis więc chyba spróbuję.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 czarne rzepy
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 litry bulionu
  • 1 łyżka masła+ 1 łyżka masła
  • 300 ml śmietany
  • 4 kromki chleba tostowego
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy
Składniki