Zupa z cukinii

Zupa z cukinii
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Prosta zupa o niesamowitym, delikatnym smaku.

Składniki

  • 800 g cukinii
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeża mięta
  • 750 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy około 5 min. Zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem 15 min. Następnie zestawiamy, lekko studzimy i miksujemy.
    Do ostudzonego bulionu wrzucamy startą na dużych oczkach cukinię, gałkę muszkatołową, 1 łyżeczkę posiekanej mięty i gotujemy około 10 min. Następnie wlewamy mleko, sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podgrzewamy (nie zagotowujemy).
    Zupę podajemy z posiekaną miętą.

Komentarze do przepisu (11)

izek 26 listopada 2016
Niesamowicie wygląda i na pewno tak samo smakuje! <3
bellamozzarella 26 listopada 2016
przepyszna zupinka ;-)
Bellapi 26 listopada 2016
Aromatyczna i smaczna:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g cukinii
  • 2 łyżki masła
  • 2 cebule
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • świeża mięta
  • 750 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz
Składniki