Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Smaczna i sycąca zupa z ciecierzycy z mocno pomidorowym akcentem.

Składniki

  • Ciecierzyca sucha 3/4 szklanki
  • Marchewka duża 1 szt.
  • Korzeń pietruszki 1/2 szt.
  • Seler mały 1/4 szt.
  • Cukinia mała 1 szt.
  • Ziemniaki średniej wielkości 3 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 100 g
  • Cząber suszony 1 łyżka
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Sól

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę zalać letnią wodą i pozostawić na kilka godzin do namoczenia.

  2. Namoczoną ciecierzycę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować na wolnym ogniu do miękkości.

  3. Mąkę uprażyć na suchej patelni na kremowy kolor pamiętając, aby często mieszać, żeby się nie przypaliła. Uprażoną mąkę przesypać do salaterki i odstawić do wystygnięcia.

  4. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Dodać do ciecierzycy i wraz z dodatkiem około 1 łyżeczki soli gotować przez około 5 minut.

  5. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w dużą kostkę.

  6. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na cztery części i pokroić na plasterki o grubości około 2 mm.

  7. Ziemniaki, cukinię i cząber dodać do gotującej się zupy.

  8. Kiedy składniki zupy będą miękkie dodać koncentrat.

  9. Przestudzoną mąkę przesiewać przez sitko do zupy cały czas mieszając, aby nie zbiła się w grudki.

  10. Zupę doprowadzić do wrzenia i gotowe!

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 11 marca
Fajna zupka:)
Docherro 11 marca
Pyszna:)
ekspresjawkuchni 14 marca
Pięknie dziękuję :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciecierzyca sucha 3/4 szklanki
  • Marchewka duża 1 szt.
  • Korzeń pietruszki 1/2 szt.
  • Seler mały 1/4 szt.
  • Cukinia mała 1 szt.
  • Ziemniaki średniej wielkości 3 szt.
  • Koncentrat pomidorowy 100 g
  • Cząber suszony 1 łyżka
  • Mąka pszenna 3 łyżki
  • Sól
Składniki