Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Aromatyczna zupa z ciecierzycy. Pstryk! i gotowa ;)

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchew
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka zielona
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Oliwę rozgrzewamy w garnku na średnim ogniu. Marchew kroimy na półtalatki, cebulę siekamy i smażymy 3-4 min. Następnie dodajemy obranego ze skóry pomidora, pokrojonego w kostkę, papryki drobno pokrojone, kminek, kurkumę i pieprz cayenne. Chwilę razem smażymy, cały czas mieszając.
    Następnie dodajemy osączoną z zalewy, ciecierzycę, pokrojoną cukinię i zalewamy bulionem. Na dużym ogniu doprowadzamy do wrzenia, płomień zmniejszamy i gotujemy bez przykrycia 15 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Możemy lekko skropić oliwą z oliwek.

Komentarze do przepisu (10)

bellamozzarella 16 grudnia 2016
przepycha zupka,cieciora jest doskonała :-) I fota przepiękna ;-)
Bellapi 17 grudnia 2016
super zupka :)
Docherro 17 grudnia 2016
super pyszna zupka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 marchew
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka zielona
  • 1 pomidor
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 2 puszki ciecierzycy
  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1,2 l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
Składniki