Zupa z ciecierzycy

Zupa z ciecierzycy
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: pasje-patki
Tym razem postanowiłam pokombinować z kolejną alternatywą zwykłej pomidorówki. Główną rolę tutaj odegrała ciecierzyca.

Składniki

Przygotowanie

  1. Jeśli używamy suchej ciecierzycy przed użyciem, należy ją moczyć przez ponad 12 godzin. Po tym czasie wymieniamy wodę i gotujemy przez godzinę. Nie dodajemy w trakcie żadnych przypraw ani soli.

  2. 1. Gotujemy prawdziwy bulion, bez użycia kostek rosołowych. Po ugotowaniu warzywa drobno kroimy i ponownie wrzucamy do garnka.

    2. W międzyczasie siekamy drobno cebulę i podsmażamy na oliwie bądź oleju ryżowym.

  3. 3. Do rosołu dodajemy połowę ciecierzycy, cebulę oraz pomidory w puszce. Gotujemy z 15 minut. Doprawiamy bazylią i majerankiem. Dodajemy łyżkę octu balsamicznego. Dokładnie mieszamy. Gotową zupę wyłączamy i miksujemy.

    4. Do gotowej zupy dodajemy pozostałą część ciecierzycy i gotujemy jeszcze z 10 minut. Doprawiamy szczyptą cukru. Po wyłączeniu dodajemy do zupy niecałe 2 łyżki jogurtu naturalnego 0%. Dokładnie mieszamy.


  4. Gotową zupę możemy podawać z groszkiem ptysiowym.

Składniki
Składniki