Cebulę oraz oczyszczone, umyte brukselki, pozbawione twardych końcówek, drobno posiekałem. Przeciśnąłem czosnek przez praskę. Obraną marchew i korzeń pietruszki starłem na tarce.
Na lekko rozgrzanej oliwie zeszkliłem cebulę i czosnek. Po kilku minutach dodałem brukselkę, a następnie starte na tarce warzywa. Dusiłem całość kilka minut pod przykryciem mieszając co jakiś czas, aby nie przypalić. Następnie przełożyłem podduszone warzywa do garnka i zalałem ok. 1.5 litra wrzątku.
Dodałem łyżeczkę soli, listki laurowe, ziele angielskie, zagotowałem.
Obrałem ziemniaki, pokroiłem je w kostkę o boku ok. dodałem do gotującego się wywaru.
Po ok. 10 minutach dodałem sok z kiszonej kapusty. Całość gotowałem na małym ogniu kolejne 20 minut. Pod koniec dodaj majeranek.
Doprawiłem zupę solą i pieprzem do smaku i gotowałem jeszcze kilka minut.
Komentarze do przepisu (4)
*Przejdziesz do wersji klasycznej