Zupa z brukselką i makaronem

Zupa z brukselką i makaronem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Jak tylko zobaczyliśmy fotę i składniki…od razu zapragnęliśmy brukselkowej <3 <3 Kardamonovy zdecydowanie trafia w nasze kubki smakowe

Składniki

  • 500 g brukselki
  • 2 l wrzątku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • koperek
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • drobny makaron
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie


  1. Brukselkę czyścimy, usuwamy brzydkie liście. Większe kroimy na pół, mniejsze zostawiamy w całości.
    Seler, marchew, pietruszkę i cebulę kroimy w kostkę. Kilka minut smażymy na rozgrzanym oleju na wolnym ogniu. Zalewamy wrzątkiem, wrzucamy brukselkę, gotujemy do miękkości jarzyn. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek. Zabielamy śmietaną, zahartowaną wywarem.
    Podajemy z drobnym makaronem.

Komentarze do przepisu (4)

Bellapi 21 października 2017
Kocham brukselkę i wszystko co kapustne a powyższe połączenie przepyszne :)
Futka 23 października 2017
Brukselkowa! <3 Mmmmm....
Uwielbiam, ale moja Siostra dałaby się za nią pokroić :)
Bardzo podoba mi się... Czytaj całość »
Brukselkowa! <3 Mmmmm....
Uwielbiam, ale moja Siostra dałaby się za nią pokroić :)
Bardzo podoba mi się ten dodatek gwiazdeczek i selera naciowego :)
Pysznie - brukselkowe chapeau bas :*
GREGORHSPEED 24 października 2017
Oj tak ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g brukselki
  • 2 l wrzątku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • koperek
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • drobny makaron
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
Składniki