Zupa z botwinki

Zupa z botwinki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: tunaCooking
W smaku ma delikatnie wyczuwalne buraczki, ale jest też kwaskowata jak zupa ogórkowa. Lekko podgrzana nadaje się na ciepłe słoneczne dni tak samo jak chłodnik.

Składniki

  • pęczek botwinki
  • łyżka masła
  • 1l bulionu
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.
    W garnku z grubym dnem roztopić masło i zeszklić w nim cebulę z czosnkiem.
    Wszystko zalać bulionem.
    Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Dodać oczyszczoną i pokrojoną botwinkę.
    Gotować aż ziemniaki zmiękną.
    Dodać sok z cytryny.
    Śmietanę zahartować i dodać do zupy.
    Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

GREGORHSPEED 30 listopada 2013
Ideał!!
Składniki
  • pęczek botwinki
  • łyżka masła
  • 1l bulionu
  • 3 ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
Składniki